Liderii G7, decizie de ultimă oră pentru Ucraina. Ce urmează să se întâmple cu Rusia
Miniștrii de externe din țările G7 se întâlnesc astăzi în Germania pentru a discuta despre continuarea sprijinului pentru Ucraina, cu accent pe recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a țării. Aceștia ar fi luat și o măsură fără precedent, conform surselor citate de Reuters.
Liderii G7, măsuri în contextul războiului din Ucraina
Update 4 noiembrie, ora 18.33. Pentru a ajuta Ucraina să își repare și să își apere infrastructura esențială, grupul națiunilor puternic industrializate (G7) va crea un mecanism de coordonare a acțiunilor. Decizia vine în contextul în care alimentarea cu apă și electricitate în multe regiuni ucrainene a fost întreruptă, ca efect al bombardamentelor masive efectuate de soldații ruși.
Grupul G7 „condamnă retorica nucleară inacceptabilă a Rusiei şi reafirmă susținerea fermă pentru Ucraina”, este mesajul reprezentanților statelor membre, care au anunțat, totodată, și asistență umanitară destinată Ucrainei pentru iarnă.
„Vom continua să impunem costuri economice Rusiei şi altor națiuni, persoanelor şi instituțiilor care furnizează susținere militară războiului Moscovei, unele state aplicând deja sancțiuni Iranului”, se mai arată în documentul G7.
Update 4 noiembrie, ora 9.20. Grupul celor șapte națiuni bogate și Australia au convenit să stabilească un preț fix atunci când vor finaliza un plafon de preț pentru petrolul rusesc la sfârșitul acestei luni, în loc să adopte o rată variabilă, au declarat joi surse pentru Reuters.
Au fost negocieri intense între oficialii americani și țările din G7 în ultimele săptămâni privind planul fără precedent de plafonare a prețului la transporturile de petrol pe mare, care va intra în vigoare la 5 decembrie – pentru a se asigura că sancțiunile UE și SUA, menite să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța invazia Ucrainei, nu vor sugruma piața mondială a petrolului.
„Coaliția a fost de acord ca plafonul de preț să fie un preț fix care va fi revizuit în mod regulat, mai degrabă decât un discount față de un indice”, a declarat o sursă din cadrul coaliției pentru sursa citată.
„Acest lucru va crește stabilitatea pieței și va simplifica respectarea pentru a minimiza povara asupra participanților pe piață.”
Prețul inițial nu a fost stabilit, dar urmează să fie în următoarele săptămâni, conform unor surse. Partenerii coaliției au fost de acord să revizuiască periodic prețul fix și să îl modifice dacă este necesar, a mai spus sursa.
Stabilirea prețului ca o reducere față de un anumit indice ar fi dus la o volatilitate prea mare și la potențiale oscilații ale prețului, a adăugat sursa.
Știre inițială: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va participa la discuția din cadrul Forumului viitorului SUA-Germania cu gazda G7 și ministrul german de externe Annalena Baerbock, la Münster. Blinken va participa la o reuniune cu ușile închise care va viza în mod special războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Alte subiecte de pe ordinea de zi vor aborda provocările globale presante, cum ar fi criza climatică, securitatea alimentară globală și reziliența democratică în Africa și în Indo-Pacific.
Pe lângă omologii din membrii G7 participanți, potrivit ministerului britanic de externe, Germania a invitat, de asemenea, Ghana, Kenya și Uniunea Africană să se alăture reuniunii G7 pentru diverse discuții, scrie CNN.
Luna trecută, o declarație comună a G7 cu privire la Ucraina a condamnat atacurile asupra infrastructurii și vieților civile, cerându-i președintelui rus Vladimir Putin să dea socoteală.
„Facem apel la toate țările să respingă fără echivoc aceste încălcări ale dreptului internațional și să ceară Rusiei să înceteze toate ostilitățile și să își retragă imediat, complet și necondiționat toate trupele și echipamentele militare din Ucraina”, se arată în declarație, adăugând că și-au reafirmat sprijinul fără echivoc pentru Ucraina și independența acesteia.
Diplomați de top din principalele democrații industrializate ale lumii se confruntă cu implicațiile războiului Rusiei în Ucraina, cu creșterea puterii economice a Chinei și cu obiectivele sale asupra Taiwanului, precum și cu represiunea Iranului asupra protestatarilor antiguvernamentali, în deschiderea a două zile de discuții, joi.
Bilanțul situației din Ucraina
Reuniți în orașul Muenster din vestul Germaniei, miniștrii de externe din cadrul Grupului celor șapte națiuni au făcut bilanțul situației din Ucraina la mai bine de opt luni de când Rusia a invadat țara, exacerbând penuria de alimente și energie și creând efecte în lanț departe de Europa.
„Deși suntem fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina, nu trebuie să uităm că impactul agresiunii, interferenței și ostilității Rusiei se extinde în întreaga lume”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly înaintea reuniunii.
Acțiunile președintelui rus Vladimir Putin „îi scufundă și mai mult pe cei mai săraci din lume în disperare, punând securitatea alimentară globală pe marginea prăpastiei și împingând în sus prețurile la energie”, a spus el.
„Aceste acțiuni nu fac decât să demonstreze adevăratele intenții ale lui Putin și să unească și mai mult comunitatea internațională împotriva planurilor sale nemiloase”.